Zorg voor goede kwaliteit

We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen

Goed onderwijs vinden wij natuurlijk belangrijk. Hoe zorgen we ervoor dat we de goede keuzes maken elke dag voor uw kind?

  1. We zeggen wat we doen: we zijn zo open mogelijk.
  2. We doen wat we zeggen: we zijn eerlijk.
  3. We evalueren dat zelf: we zijn kritisch.
  4. We willen weten wat anderen ervan vinden: we vragen feedback. (Met anderen bedoelen we u natuurlijk, maar ook collega's, het bestuur en anderen waaronder de inspectie)
  5. We passen aan waar nodig en beginnen weer bij punt één: we werken dus cyclisch.

Doelen in ons onderwijs

Ons onderwijs wordt afgestemd op de mogelijkheden van een kind. Landelijke cijfers helpen ons te bepalen hoe hoog we de lat mogen of moeten leggen. We vergelijken ons niet alleen met de landelijke gemiddelden. We vinden het vooral heel belangrijk dat uw kind ‘ten opzichte van zichzelf’ ontwikkelt: zien we vooruitgang in een periode, ongeacht het niveau dat uw kind heeft.

Referentieniveaus zijn door het ministerie van Onderwijs vastgestelde criteria die voor elk kind en op elke school in Nederland gelden. Er worden twee soorten niveaus onderscheiden:

  1. Het fundamenteel niveau dat zichtbaar door elk kind gerealiseerd móet worden.
  2. Het streefniveau dat voor veel kinderen (maar niet alle) gerealiseerd kàn worden.

Of wij die niveaus of doelen behalen, kunnen we laten zien door landelijk genormeerde toetsen af te nemen. Hiervoor gebruiken wij het Leerlingvolgsysteem van IEP. Door deze toetsen twee keer per jaar in te zetten, meten we of ons onderwijs opbrengt wat we willen. We verantwoorden ons ermee naar ouders en naar anderen, zoals het bestuur en de Inspectie van het Onderwijs.

Hoe bereiken we onze doelen?

De methodes die wij gekozen hebben, houden rekening met verschillen tussen kinderen. Niet iedereen doet elke dag dezelfde bladzij uit hetzelfde boek. We kijken naar wat een kind nodig heeft en daarbij helpen de toetsen en onze observaties. Niet de methode, maar de leerkracht bepaalt waar ieder kind aan werkt. Zo kan het lijken dat niet alles ‘af’ is als een werkboekje mee naar huis gaat, terwijl de doelen ruim gehaald zijn!

Onderdeel van
Onze Wijs
Onze Wijs Christelijk basisonderwijs